Protez
Eksik olan dişlerin tamamlanması işlemidir. Boşluğun iki yanındaki dişlerin ufaltılarak kaplanması ile işlem tamamlanır.
Eksik ve çekilmiş dişlerin yarattığı çiğneme güçlüğü ve görünüm bozukluklarını, protez dediğimiz yapay dişlerle gidermeyi amaçlayan bilim dalıdır. Hastanın kullanırken hiç çıkartmadığı ve kendi dişleri ile aynı bakımı uyguladığı dişlerden destek alınan sabit protezler ve yemeklerden sonra çıkarıp temizlemek zorunda olduğu daha çok diş eti dokusundan destek alan hareketli protezler olarak iki uygulama vardır. Son yıllarda dışardan fark edilmeyen hassas bağlantıların üretilmesi ile kısmi diş eksikliklerinde her iki türün beraber kullanıldığı hastaların çıt-çıtlı diye tabir ettiği hassas bağlantılı, kombine protez uygulamaları da bulunmaktadır.
Hastaların tam ya da yarım damak diye tabir ettikleri protez türleridir. Tam protezler dişsiz ağızda negatif hava basıncı (vakum) yardımı ile ağızda sabit kalırken parsiyel protezler ağızda var olan dişlerden destek alarak kancalar (kroşe) vasıtası ile sabitlenir fakat kroşeler ağızda göründüğü için estetik olarak hastalar kancalı protezleri pek tercih etmemektedirler. Bu protezlerin her yemekten sonra çıkarılıp temizlenmesi gerekir.
Çekilmesi gereken diş yoksa anestezi gerektirmeyen 1-2 gün aralıklı 6-8 seansta bitirilir. Hareketli protezlerde zamanla damakta oluşabilecek çekilmeler dolayısıyla 3-5 sene içerisinde bir astarlama yapılarak protezin zamanla azalan adaptasyonu arttırılabilir.
1-metal porselenler
2-zırkonyum porselenler
3-monolıtık zırkon