Estetik Diş Hekimliği

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

Ağız, diş ve yüz yapısını bütün halinde gören estetik ağırlıklı tedavi şeklidir. Bu tedavide eksik olan yapılar belirlenir ve buna göre tedavi aşamaları sıralanarak sürece başlanır.

Beyazlatma, zirkon kaplamalar, porselen laminelar, diş eti operasyonları, diş boyu ayarlanması, aşındırma teknikleri gibi yöntemlerle hastanın gülüşü ve görünüşünün istenen şekle getirilmesi işlemlerinin tümüne gülüş tasarımı denir.

Gülüş tasarımında ortodonti, periodontoloji, protez ve tedavi uzmanları ile koordinasyon içinde çalışılmalıdır.

Tasarıma başlarken öncelikle panoramik diş röntgeniniz ve fotoğraflarınız çekilip sonuçlarına göre yüz hatlarınız da dikkate alınarak yapılması gereken tüm işlemler, sizin istek ve ihtiyaçlarınıza ve öncelik sırasına göre sıralanır ve tedavi planınız oluşturulur. Bu sayede kısa sürede istediğiniz ve yüz hatlarınıza uygun gülümseme tasarımına sahip olabilirsiniz.

-Diş Beyazlatma (Bleachıng)

Dişlerinizdeki çay, kahve, sigara gibi lekeleri ve taşlar temizlendikten sonra dahi renkleri size hala koyu gelebilir. Çözüm dişlere yapılacak beyazlatma işlemidir.

Ev Tipi Beyazlarma (Home bleaching): Hastaya özel hazırlanan şeffaf plastikten hazırlanan diş kalıbına özel beyazlatma ajanı konulup yatarken kullanılması tavsiye edilir. Yaklaşık bir haftada beyazlatma sağlanır.

Ofis Tipi Bayazlatma (Office bleaching): Muayenehanede tek seansta doktor tarafından uygulanır. Bu uygulama genelde özel bir ışın kullanılarak yapıldığı gibi ışınsız yeni tipleri de bulunmaktadır. Yaklaşık bir saatte uygulama tamamlanır. Uygulama sonrasında renkteki açıklık daha belirginleşir. İstenirse uygulamanın tekrar edilmesi veya ev tipi ile desteklenmesi ile rengin daha da açılması mümkündür.

-Lamine Venerler (Yaprak Porselenler)

Hastaların özellikle ön dişlerinde bulunan renk ve şekil bozukluklarının giderilmesi için tavsiye edilen bir tedavi yöntemidir.

Dişlerden minimum madde kaldırarak bazen hiç dokunulmadan üzerine ince porselen plakalar yapıştırılarak dişlerin renk ve/veya şekillerinde değişiklik ve düzenlemeler yapılabilmektedir. Kesim sonrası alınana ölçü laboratuvarda dökülüp ince porselen yaprakları hazırlanır.

Hangi durumlarda yapılır?

-Basit çapraşıklıklarda

-Renk farklılıkları

-Boyut farklılıkları

-Küçük ve aşınmış dişler

-Gülerken görünen dişetleri

-Kompozit Venerler

Laminate venerde yapılan işleminin kompozit (diş renkli ışınlı) dolgu kullanarak tek tek ağızda direkt hastaya yapılmasıdır.
Yeni çıkan ışınlı dolgularda dişe bağlanma kuvvetlerinin artması ve kompozitlerde renk seçeneklerinin artması bu uygulamayı mümkün kılmaktadır. Laminate vener kadar olmasa da oldukça başarılı estetik sonuçlar alınması ve fiyat avantajı bu yöntemin tercih edilebilirliğini arttırmaktadır. Genelde anestezi kullanmaya gerek kalmamakla birlikte tek seansta bitirilir.

-Zirkonyum

Zirkonyum, günümüzde porselen diş teknolojisinin ulaştığı son noktadır.

Zirkonyum dişler hasta ağızından ölçü alındıktan sonra cad-cam teknolojisi ile üretilmektedir. Cad-cam cihazı, hastanın ölçülü modelini dijital ortama taşır. Yapılacak protez, zirkonyum bloktan kazınır ve ağıza takılacak protezin altyapısı elde edilir.

Cad-cam ile dizayn edilmiş zirkonyum altyapı teknisyeninizin sanatı ile ağzınıza en uygun renk ve estetikte bitirilmek için işleme safhasına hazırdır.

Zirkonyum dişlerin diş-dişeti uyumları mükemmeldir.

Zirkonyum dişler metal porselen dişler gibi dişeti birleşme bölgelerinde siyahlık veya morluk yapmazlar.

Zirkonyum dişlerin ışık geçirgenliği doğal diş gibi olduğu için doğal dişlerle renk uyumu mükemmeldir.

Zirkonyum dişlerde ışığın kırılma şekli ve ağızın karanlığını yansıtma özelliği doğal dişten ayrılmasını zorlaştırır.

-e-max kaplama

-tam porselen kaplama